לציטין

לציטין הוא חומר שומני – תערובת של פוספוליפידים, משלושה סוגים. 
פוספוליפיד הוא מולקולה בעלת קצה מסיס מים וקצה מסיס שומן. 
קרומי התאים מכילים פוספוליפידים רבים, השומרים עליה מחמצון ומהווים חלק עיקרי של ממברנת התא.
פוספוליפיד המצוי בלציטין: שני זנבות שומניים, הקשורים לקצה מסיס-מים.
האופי המיוחד של המולקולה, שמסיסה גם במים וגם בשמן, מאפשר לה לקשר בין מים לשמן ולשמש כחומר מחליב (אמולסיפייר). הוא משמש בקוסמטיקה כמומר מחליב ומעבה, וכחומר המשקם קרומי תאים ומסייע לשמר את לחות ורכות העור. החומר הזה מיטיב עם העור היבש, הסדוק, הבוגר וכן לעורות עם נגעים כגון אקזמה, פסוריאזיס. לציטין מסייע להשלים התקרנות טובה של העור ומניעת "קשקשת", ומעניק מראה רך ומגע רך לעור. בנוסף, משפר הלציטין את חדירתם של חומרים אחרים לעור. הוא משמש גם כנוגד חמצון: הוא מתחמצן בעצמו במקום מרכיבים אחרים של הממברנה ובכך מגן על מרכיבים אלה. לכן הוספתו לקרם קוסמטי עוזרת לשקם את קרומי התאים. לציטין חיוני בתכשירים לעור היבש ומסייע למניעת אידוי מים מהעור.
הלציטין נמצא בכל היצורים חיים, וגם בעולם הצומח. הוא מיוצר בגוף. יש לו תפקידים גם בהגנה על קרומי התאים וגם בחילוף החומרים של שומנים בגוף. לציטין מומלץ כתוסף מזון לבעלי כולסטרול גבוה, כיוון שהוא מונע הידבקות שומנים לכלי הדם, ומסייע בפינוי שומנים מהדם אל התאים. כיוון שללציטין יש קצה המתחבר לשומן וקצה המתחבר למים, הוא יכול "להסיע" שומנים בזרם הדם (שהנו יסוד מיימי), כשהוא נקשר היטב לשומן ומשנע אותו בזרם. בנוסף להשפעה הברוכה על רמת השומנים בדם, הוא משפר חלק מתפקודי הכבד וגם מגן על מערכת העצבים, בה קרומי התאים עשירים בלציטין. כמות הלציטין במוח (מערכת העצבים המרכזית) מגיעה עד 30%. הלציטין משפר את ספיגתם בגוף של הויטמינים: A, E, D, K.
את הלציטין אפשר להפיק הן מחלמון הביצה והן ממרכיבים של עולם הצומח – בעיקר מסויה.
רוב הלציטין בשימוש מסחרי מופק מסויה.
לציטין נמצא גם במוצרים הנשטפים מהעור (סבון, שמפו, מסכות לשיער) וגם במוצרים הנשארים עליו.
הוא נחשב לבטוח בשימוש, ובמוצרים נשטפים אין הגבלה על כמותו בתכשיר. במוצר הנשאר על העור, יש להשתמש בריכוז עד 15%.
מבנה כימי:
הלציטין הוא תערובת של דיגליצרידים משלושה סוגים: פוספטידיל כולין, פוספטידיל אתנול אמין ופוספטידילאינוסיטול. חומצות השומן מקושרות לכולין אסטר של חומצה פוספורית.
בחומצות השומן ישנן: חומצה סטארית, חומצה פלמיטית וחומצה אולאית. צורת הלציטין יכולה להשתנות משעווה לנוזל סמיך – תלוי במקור ממנו הופק.
דילוג לתוכן