ויטמין B3 – ניאצינמיד

ויטמין B3 – ניאצינמיד הנו אחד המרכיבים הקוסמטיים המבטיחים, הפעילים מאד והמגוונים ביכולות שלהם לשפר את העור. הוא נחקר במאות מחקרים תיאורטיים וקליניים, גם בנטילה פומית וגם במריחה על העור. זהו מרכיב אנטי אייג'ינג והבהרה מוכח, שבנוסף מתקן מספר תפקודי עור פגומים. הבה נכיר אותו  יותר לעומק.

א – ניאצינמיד הנו נוגד חמצון חזק
הוא הראה יכולת לסתור ביעילות מגוון רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים מהווים גורם מכריע בהזדקנות העור (וגם במחלות זיקנה ידועות). הם פוגעים בכל אזורי העור – בקרומי התאים, בתוך התאים ובדנ"א ובחומר הבין תאי. הם  מעורבים בהחמרת תהליכי דלקת, פוגעים בתפקודים חיוניים של העור וגם במבנה שלו. סתירת רדיקלים חופשיים היא אחת מצורות האנטי אייג'ינג החשובות.

ב – ניאצינמיד מתקן את המחסום האפידרמלי
המחסום האפידרמלי הוא אותה שכבה חשובה שהנה החיצונית ביותר בעור. היא מגנה עלינו מאבדן לחות ומפלישת חיידקים, מזהמים, וירוסים ועוד. תפקוד לקוי שלה מקושר למחלות כמו אטופיק דרמטיטיס וגם בעור הבריא – לעור מיובש, חסר חיוניות ורגיש. ניאצינמיד מתקן את המחסום בשתי דרכים לפחות: אחת – הוא משפיע על ייצור צרמידים ושומנים שמהווים את המחסום האפידרמלי, ושנייה – מעורר התמיינות של תאי עור והתחדשות מתמדת ובקצב תקין של העור, שאחת מתוצאותיה היא בניית מחסום אפידרמלי בריא.

ג – עיכוב בתהליך ההצהבה של העור
עם הגיל – עורנו, שהיה וורדרד וחיוני הופך צהבהב ברמה מסוימת. גורם חשוב שקשור להצהבה הזאת הוא גליקציה – קשירה של סוכר לחלבונים. תוצרי גליקציה מתרבים בעורנו עם השנים, עד כדי קפיצה של פי 2 מגיל 20 לגיל 80. ניאצינמיד מעכב גליקציה, ובכך תורם לעור חיוני וצעיר יותר.

ד – עיכוב בהופעת קמטים וקמטוטים
זאת בגלל שניאצינמיד מעודד ייצור קולגן. מסתבר שהוא מעודד את ייצורם של חלבוני עור חשובים נוספים כמו קרטין ופילגרין. שני האחרונים הם חלק מ המחסום האפידרמלי ומהווים גורם לחות חשוב בעור. ואכן, ידוע ניאצינמיד תורם גם ללחות העור. מחקרים הראו, שמריחת הויטמין תורמת לרכות וגמישות העור.

ה – טיפול בפיגמנטציה
ניאצינמיד תורם גם להפחתת כתמים. מחקרים בסוגי אוכלוסיה רבים, ובמגוון סוגי כתמים, הראו כי השימוש בו (בתלות במינון) הראה הבהרת כתמים וגוון עור אחיד יותר.

ו – שיפור במרקם העור
מחקרים רבים הדגימו שיפור במרקם העור עם השימוש ניאצינמיד. אחד ההסברים שהועלו הוא – ההשפעה שלו על תחלופת תאים. כאשר מזרזים את תחלופת התאים מחוללים מעין פילינג קל, המאפשר לתאי עור מתים לנשור וחושף תאים צעירים יותר.

ז' – ניאצינמיד מאזן הפרשת סבום (חלב) בעור
ולכן הוא מהווה את אחד המרכיבים המועדפים לטיפול באקנה. ואם בטיפול באקנה אנו עוסקים, ויטמין B3 – ניאצינמיד – תורם גם למלחמה בחיידק האקנה וגם מהווה מרכיב נוגד דלקת. וכידוע, האקנה היא מחלת עור דלקתית.


דילוג לתוכן